Afiliació

Accés a l'àrea privadaComptador de visites

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAvui109
mod_vvisit_counterAhir242
mod_vvisit_counterAquesta setmana662
mod_vvisit_counterAquest mes3689
mod_vvisit_counterTotes les visites1077410
Tenim 15 visitants en línia
Nota del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears Imprimeix

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears vol recordar que té com a finalitats recollides en els seus Estatuts, entre d'altres punts, la defensa del Dret de la Informació, la representació, defensa i promoció dels interessos econòmics, socials, laborals, professionals i culturals dels afiliats i el foment de la solidaritat i la unió entre el col•lectiu de periodistes. Així mateix, subscriu un codi deontològic de la professió que estableix, entre d'altres, la necessitat d'observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, evitant tota confusió o distorsió deliberada d'ambdues coses, així com la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets. Tanmateix, exigeix la difusió únicament d'informacions fonamentades, evitant en tot cas afirmacions o dades imprecises i sense base suficient que puguin lesionar o menysprear la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit injustificat a institucions i entitats públiques i privades, així com la utilització d'expressions o qualificatius injuriosos. Els Estatuts de l'SPIB i el Codi Deontològic estan publicats a la pàgina d'internet del sindicat que, val a dir, es manté i es mantindrà al marge de guerres entre mitjans de comunicació.

Dit això, l'SPIB defensa que el periodista pot criticar però també pot ser criticat i que, en qualsevol cas, ha de ser responsable del que publica i assumir l'exposició pública que suposa la difusió de la seva feina. A la legitimitat de la rèplica i critica al periodista i la seva feina, s'anteposa, no obstant, el seu dret a la intimitat i a l'honor, així com a la integritat física i moral, el mateix que assisteix a qualsevol altre ciutadà. La vulneració dels quals pot ser denunciada legalment a través de serveis d'assessoria jurídica com el que l'SPIB ofereix als seus afiliats.

L’empara del periodista en l'exercici del dret a la informació i a la llibertat d'expressió suposa també denunciar qualsevol coacció, pressió i violació dels mateixos per part del mitjà de comunicació on fa feina.

Finalment, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears troba convenient organitzar una trobada i un debat sobre el fet que el periodista sigui o pugui ser criticat públicament arran de la publicació d'informacions u opinions. Una jornada de reflexió i autocrítica sobre l'exercici de la nostra professió i les seves conseqüències.