Afiliació

Accés a l'àrea privadaComptador de visites

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAvui350
mod_vvisit_counterAhir220
mod_vvisit_counterAquesta setmana1015
mod_vvisit_counterAquest mes5364
mod_vvisit_counterTotes les visites954406
Tenim 5 visitants en línia
Nota del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears Imprimeix

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears vol recordar que té com a finalitats recollides en els seus Estatuts, entre d'altres punts, la defensa del Dret de la Informació, la representació, defensa i promoció dels interessos econòmics, socials, laborals, professionals i culturals dels afiliats i el foment de la solidaritat i la unió entre el col•lectiu de periodistes. Així mateix, subscriu un codi deontològic de la professió que estableix, entre d'altres, la necessitat d'observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, evitant tota confusió o distorsió deliberada d'ambdues coses, així com la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets. Tanmateix, exigeix la difusió únicament d'informacions fonamentades, evitant en tot cas afirmacions o dades imprecises i sense base suficient que puguin lesionar o menysprear la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit injustificat a institucions i entitats públiques i privades, així com la utilització d'expressions o qualificatius injuriosos. Els Estatuts de l'SPIB i el Codi Deontològic estan publicats a la pàgina d'internet del sindicat que, val a dir, es manté i es mantindrà al marge de guerres entre mitjans de comunicació.

Dit això, l'SPIB defensa que el periodista pot criticar però també pot ser criticat i que, en qualsevol cas, ha de ser responsable del que publica i assumir l'exposició pública que suposa la difusió de la seva feina. A la legitimitat de la rèplica i critica al periodista i la seva feina, s'anteposa, no obstant, el seu dret a la intimitat i a l'honor, així com a la integritat física i moral, el mateix que assisteix a qualsevol altre ciutadà. La vulneració dels quals pot ser denunciada legalment a través de serveis d'assessoria jurídica com el que l'SPIB ofereix als seus afiliats.

L’empara del periodista en l'exercici del dret a la informació i a la llibertat d'expressió suposa també denunciar qualsevol coacció, pressió i violació dels mateixos per part del mitjà de comunicació on fa feina.

Finalment, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears troba convenient organitzar una trobada i un debat sobre el fet que el periodista sigui o pugui ser criticat públicament arran de la publicació d'informacions u opinions. Una jornada de reflexió i autocrítica sobre l'exercici de la nostra professió i les seves conseqüències.